середа, 23 травня 2012 р.

Розбудова обійстя в с. Іванковичі під Києвом


Уже вдруге нашій майстерні випала щаслива нагода працювати в родинному обійсті в с. Іванковичі під Києвом. Щаслива передусім тому, що маємо змогу працювати для надзвичайно світлих людей, співпраця та спілкування з якими є радше святковими, аніж буденними. Є й інша причина: саме після участі нашої команди в перебудові та розбудові цього обійстя, ми отримали нагоду запроектувати і реалізувати наш перший будинок, але це інша історія.

Цього разу до нас звернулися з проханням запроектувати блок господарських приміщень (гараж на 2 авто з помешканням господарника) та альтанку з мангалом. Гараж, що первинно розташовувався в котеджі, було пристосовано під допоміжні приміщення при добудові басейну, а відкритий навіс для авто, що залишився, не відповідав потребам замовників. Окрім того, в котеджі не було підвалу, потрібного при постійному житті за містом.
 В той час, як розташування на ділянці господарського блоку було наперед зумовлене розташуванням будинку, вхідної групи та конфігурацією ділянки, вибір місця для спорудження альтанки був одним з наших першочергових завдань. Рішення зблокувати альтанку з господарським блоком виникло, як результат двох намірів: максимально зберегти існуючі озеленення та благоустрій ділянки й бажання оживити частину території обабіч будинку, оскільки до цього часу активно використовувалася лише територія в дворі за будинком, насамперед, - тераса біля басейну.

Запропонована споруда трансформує відкритий транзитний простір між котеджем та боковою межею ділянки (парканом), частково його закриває, що, на нашу думку, має зробити це місце більш затишним та приємним для перебування. З часом ця територія має перетворитися на невеликий фруктовий сад.

Поєднання двох різних функцій також дозволило збагатити силует споруди. Відкрита та легка конструкція альтанки пом’якшила та частково приховала достатньо масивний та монолітний об’єм господарського блоку. Щоб зробити силует ще виразнішим та зімітувати поступовий процес будівництва, було додано дерев’яний тамбур між альтанкою та гаражем.

В оздобленні було запропоновано використовувати ті ж матеріали, що були використані при перебудові всього обійстя: клінкерну цеглу та плитку, зістарене та пофарбоване в темний колір дерево, вапняно-піщаний тиньк. Всі конструкції були розраховані та запроектовані під покрівлю з натуральної керамічної черепиці.

Завершальною стадією проектування стала робота над вирішенням мангалу. Було запропоновано виготовити незвичайний авторський мангал, дизайн якого б став своєрідною родзинкою місця. Мангал запроектовано з двох частин: бетонного столу-вогнища та кованої з чорного металу витяжки, підвішеної до дерев'яного каркасу альтанки. Доповнюють композицію два масивних столи-табурети обабіч вогнища, полички для декорів над витяжкою та сучасний димохід з нержавіючої сталі.


Всю конструкторську документацію надзвичайно фахово та ретельно виконала група молодих львівських конструкторів. Особливо хочеться відзначити виконання проектів несучих дерев’яних конструкцій даху господарського блоку.

Немає коментарів:

Дописати коментар